fbpx

Hamilelik ve Diş Eti Sorunları

Hamilelik sırasında diş eti sorunları çözülmesi zor olan sorunlara yer açabilir.
Hamilelik ve Diş Eti Sorunları 7

Hamilelik ve Diş Eti Sorunları; hamilelik kadınların hayatlarında önemli bir dönemdir. Hamilelikte vücutta birçok değişiklik olur ve bunlar ağız ve diş sağlığını da etkiler. Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş kayıpları gibi sorunlarla karşılaşmamak için ağız bakımına özen göstermek gerekir. Hamilelikte diş eti hastalıkları neden olur mu? Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir? Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir? Hamilelikte diş eti hastalıklarının önlenmesi için ne zaman diş hekimine gidilmelidir? Diş eti hastalıkları bebeğe zarar verir mi? gibi sorular değinilmesi gereken en önemli sorulardır.

Hamilelik diş eti hastalıkları neden olur mu?

Hamilelikte diş eti hastalıklarına direk neden olmaz ama mevcut ağız bakımı yetersiz ise, ağız sağlığı kötüye gidebilir. Bunun en önemli nedeni hormonlardır. Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonları artar ve bu da diş etlerinin kan akışını, şişmesini ve iltihaplanmasını artırır. Ayrıca hamilelikte bağışıklık sistemi de zayıflar ve diş etlerinin enfeksiyonlara karşı direnci azalır.

Hamilelik ve diş eti sorunlarının belirtileri nelerdir?

Hamilelikte diş eti hastalıklarının en sık görülen belirtileri şunlardır:

  • Diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet
  • Diş fırçalama, diş ipi kullanma veya sert yiyecekler yeme sırasında diş etlerinde kanama
  • Diş etlerinde ağrı veya yanma hissi
  • Diş etlerinde kötü koku veya tat
  • Diş etlerinde çekilme veya gerileme
  • Dişlerde sallanma veya aralarda boşluk oluşması
  • Diş etlerinde büyüme
Hamilelik ve diş eti sorunlarının belirtileri nelerdir? Nasıl bunlardan korunmak gerekir?
Hamilelikte diş eti kanamaları önemlidir.
Hamilelik ve diş eti sorunlarını oldukça ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden düzenli diş hekim kontrolü önemlidir.
Ağız bakımı kötü olursa kemik kaybı hızla meydana gelebilir.

Hamilelikte diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte diş eti hastalıklarının tedavisinde en önemli adım ağız hijyenidir. Hamilelik öncesinde ve hamilelik boyunca düzenli olarak diş hekimine giderek diş taşı temizliği yaptırmak, günde en az dört kez doğru teknikle diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, antimikrobiyal ağız gargaraları kullanmak, dil temizlemek, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek ağız sağlığını korumak için yapılması gerekenlerdir.

Hamilelikte diş eti hastalıklarının önlenmesi için ne zaman diş hekimine gidilmelidir?

Hamilelik planlayan kadınların hamile kalmadan önce genel sağlık ve ağız-diş kontrolü yaptırmaları önerilir. Böylece varsa mevcut diş ve diş eti sorunları tedavi edilir ve hamilelik sırasında oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilir. Hamile kaldıktan sonra da ilk üç ay içinde, ikinci üç ayda ve son üç ayda olmak üzere toplam en az üç kez diş hekimine gitmek gerekir. Acil durumlarda ise doktorun onayı ile herhangi bir zamanda tedavi yapılabilir.

Hamilelikte diş eti hastalıkları bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte diş eti hastalıkları hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Diş eti iltihabı olan hamile kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, preeklampsi gibi riskler artar. Ayrıca hamilelikte ağızdan alınan enfeksiyonlar plasentaya geçerek bebeğin gelişimini bozabilir. Bu nedenle hamile kadınların ağız sağlıklarına dikkat etmeleri hem kendileri hem de bebekleri için çok önemlidir.


Youtube Style

pngwing.com 1

Instagram Style

pngwing.com

Facebook Style

pngwing.com 2
Uzm. Dr. Özlem AYLIKCI - Doktor Style - Hekimlerimiz

Dr. Özlem Aylıkcı

Ortodonti Uzmanı

Dr. Bahadır Uğur Aylıkcı

Perioodontoloji Uzmanı

Dr. Ozan Kefeli

Protez Uzmanı