fbpx

Diş çekimi

Çekimler uzman bir ekip tarafından yapıldığında ağrısız ve sıkıntısız bir şekilde gerçekleşir.

Diş çekimi, herhangi bir sebeple dişin devamlılığını sürdüremediği (kırık, çürük vb.) veya kemik içinde gömülü kaldığı durumlarda dişin bulunduğu kemikten çıkarılma işlemidir. Temel sebepleri arasında diş çürükleri ve diş kırıkları vardır. Bunların yanında diş eti hastalıkları, çene kistleri, dişlerin doğru şekilde veya hiç çıkamaması diğer sebeplerdir. Çekim, lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve kısa süren basit bir müdehaledir.

Diş çekimi nasıl olur?

Çekimi işlemi öncesi, hastaların genellikle bir ön muayeneden geçmesi gerekmektedir. Bu muayenede, diş hekimi dişin çekilmesi gerekip gerekmediğine karar verir. Çekime karar verilmiş ise akut bir enfeksiyonun olup olmadığına bakılır. Bir enfeksiyon yoksa diş çekim işlemi yapılabilir. Önce topikal anestezik ile (fıs fıs sıkma) şeklinde yüzeysel bir uyuşukluk sağlanır. Ardından lokal veya lejyoner anestezi ile diş ve çevre dokuları anestezi sağlanır. Bunda sonra dişin durumuna göre özel aletler kullanılarak işlem tamamlanır. Bu işlemle sırasında hastalar ağrı hissetmez.

Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler önemlidir. Çekim boşluğunun hızla iyileşmesine katkı sağlar.
Diş çekimi 6

Çekim sonrası

Çekim sonrasında, hastaların çekimin zorluğuna göre birkaç gün süreyle şişlik ve ağrı yaşaması normaldir. Bu nedenle, diş hekimi genellikle hastalara ağrı kesiciler ve antibiyotikler reçete eder. Ayrıca, hastaların diş çekimi sonrasında dikkat etmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Öncelikle çok sıcak tüketilmemelidir. Sıcak kanamayı artırmakta. Çok soğuk ise kanamayı bozmaktadır. Bunun yanında taneli gıdalardan belirli bir süre boyunca kaçınılmalıdır. Taneli gıdalar çekim boşluğuna kaçarak enfeksiyona neden olur.

20 yaş dişi çekimi

20 yaş diş çekimi ile normal bir dişin çekimi benzer. Bütün benzerliklere rağmen 20 yaş dişlerinin çekiminde kendine has zorluklar ve komplikasyonlar vardır. Bunların başında diş ne kadar gömülü ise çekimde o derece zorlaşır. Özellikle gömülü dişler anatomik oluşumlara yakınlıkları nedeniyle daha fazla komplikasyon riski vardır. 20 yaş dişi komplikasyonları. 20 yaş dişi çekimi sonrası yapılması gerekenler ile ilgili yazımızı mutlaka okuyun.

Sonuç olarak, diş çekimi işlemi oldukça yaygın bir diş hekimliği müdahalesidir. Bu işlem öncesinde ve sonrasında, hastaların belirli adımları takip etmeleri işlem sonrasın en iyi konfor sağlanması açısından önemlidir.


Youtube Style

pngwing.com 1

Instagram Style

pngwing.com

Facebook Style

pngwing.com 2
Uzm. Dr. Özlem AYLIKCI - Doktor Style - Hekimlerimiz

Dr. Özlem Aylıkcı

Ortodonti Uzmanı

Dr. Bahadır Uğur Aylıkcı

Perioodontoloji Uzmanı

Dr. Ozan Kefeli

Protez Uzmanı