fbpx

Dental İmplant

implant.jpg
Dental İmplant 5

Dental implantlar; dişlerin kaybı nedeniyle meydana gelen diş eksikliklerinde kullanılan titanyumdan oluşan yapılardır. dental implantlar tekli veya çoklu diş eksikliğinde kullanılırlar. Çoklu diş eksikliğinde “all on 4 dental implant” veya “all on 6 dental implant” şeklinde yapılabilir. Kısaca “dental implant nedir?” sorusuna diş eksikliğinde kullandığımız minik vida şeklindeki yapılar olarak cevap verebiliriz.

Dental implant markaları

Günümüzde yerli ve yabancı olmak üzere onbinin üzerinde implant markası mevcuttur. Özellikle kore implantları piyasaya hakim olmuştur. Ülkemizde kalite algısı genellikle implantların ülkesine göre “Alman implantı”, “Amerikan implantı” gibi konuşulmasına rağmen. Üretim yeri kore olup kalitesi oldukça düşük Alman veya Amerikan implantları bulunmaktadır. Bu yüzden implant için ülke değil marka önemlidir. En bilindik markalar implant sektörüne ilk giren markalardır. Straumann, Ankylose, Nobel Biocare, Dentsply Sirona, BioHorizons, Zimmer Biomet, Bicon, Direct implant bu alanda en eski firmalardır. Günümüzde bu implantların teknolojisi ile üretilen diğer implant gruplarıda JD implants, OSStem gibi markalardır. Yerli üretim implantlar ise İmplance, Venüs implant, DTI implant ve Nucleoss markalarıdır

İmplantlar nasıl uygulanır?

İmplantlar, diş kaybı yaşayan kişiler için estetik ve fonksiyonel bir çözümdür. İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır. İmplantların üzerine protez dişler takılarak doğal bir görünüm sağlanır. İmplant uygulaması, aşağıdaki adımları içerir:

  • Öncelikle hastanın ağız sağlığı ve çene kemiği yapısı değerlendirilir. Gerekli röntgen ve tomografi çekimleri yapılır. Hastanın implant için uygun olup olmadığı belirlenir.
  • İmplant uygulaması için lokal anestezi altında cerrahi bir işlem yapılır. Çene kemiğine küçük bir kesi açılarak implant yerleştirilir. İmplantın iyileşmesi için birkaç ay beklenir.
  • İmplant iyileştikten sonra protez dişlerin hazırlanması için ölçü alınır. Protez dişler, implantların üzerine vidalanarak veya yapıştırılarak sabitlenir.
  • İmplantların bakımı ve temizliği, normal dişler gibi yapılır. Düzenli olarak diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir.

İmplantlar, doğal dişlere en yakın alternatif olduğu için tercih edilmektedir. İmplantlar sayesinde hem güzel bir gülüşe hem de sağlıklı bir çiğneme fonksiyonuna kavuşabilirsiniz.

İmplantlar lokal anestezi altında uygulanır. Önce implant bölgesine lokal olarak anestezi uygulanır. Sonra diş eti kaldırılır. Ardından kemikte uyğun bir yuva hazırlanarak implant yerleştirilir. Bu işlemler sıradan bir diş çekiminden daha kolaydır.

Dental implant başarısızlık nedenleri

İmplantlardaki başarının bir çok faktörü vardır. Bunlardan en önemlisi doğru vakada doğru planlamadır.

Planlamanın; kullanılacak implant, (boy, çap marka şeçimi) yapılacak bölgedeki kemik yapısı, anatomik oluşumlar (damar sinir paketleri, sinüs vs. gibi) uzun dişsiz alanlarda kullanılacak implant sayısı ve protezin planlaması yapılacak olan implant başarısını ve ömrünü etkilemektedir.

İmplantlar planlama olarak her ne kadar kaliteli bir kemik yapısına en iyi boy ve çapta uygulanması planlansa bile, bir çok vakada uzun dönemli diş eksikliğine bağlı olarak yetersiz kemik olması nedeniyle ideal şartlarda implant uygulaması yapılamamaktadır. Bir çok faktörün en önemlisi olan kemik yapısındaki eksiklik diğer faktörlerin uygulanmasında güçleştirmektedir. Bu yüzden dişsiz alanlar mümkün olduğunca uzun süre bekletilmeden implant uygulamasıyla eksik alanlar rehabilite edilmelidir.

İmplantlarda meydana gelebilecek komplikasyonlar

İmplant tedavisi diş eksikliklerinin giderilmesinde başarılı ve güvenilir bir yöntemdir. Ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi implant tedavisinde de bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar biyolojik, mekanik veya estetik olabilir.

Biyolojik komplikasyonlar implantın çevresindeki dokuları etkileyen sorunlardır. Bunlar arasında mukositis, peri-implantitis, enfeksiyon, fistül oluşumu ve implant kaybı sayılabilir. Mukositis implantın çevresindeki mukoza dokusunda iltihaplanma ve kanamadır. Peri-implantitis ise implantın çevresindeki kemik dokusunda kayıp ve enfeksiyondur. Bu durumlar implantın stabilitesini ve ömrünü azaltabilir.

Mekanik komplikasyonlar implant veya implant üstü yapıların kırılması, gevşemesi veya aşınmasıdır. Bu komplikasyonlar implantın üzerine uygulanan aşırı yükler, protezin uyumsuzluğu veya malzeme kalitesizliği nedeniyle oluşabilir. Mekanik komplikasyonlar protezin fonksiyonunu ve konforunu bozar.

Estetik komplikasyonlar ise implantın veya protezin görünümünü etkileyen sorunlardır. Bunlar arasında yumuşak doku hiperplazisi, implantın açığa çıkması, protezin renk değişimi veya uyumsuzluğu sayılabilir. Estetik komplikasyonlar hastanın memnuniyetini ve psikolojisini olumsuz etkiler.

İmplantlarda meydana gelebilecek komplikasyonları önlemek için hasta ve hekime düşen sorumluluklar vardır. Hastanın ağız hijyenine özen göstermesi, düzenli kontrolleri aksatmaması ve hekimin önerilerine uyması önemlidir. Hekimin ise implant seçimi, cerrahi teknik, protez tasarımı ve malzeme seçimi konusunda titiz davranması gerekir.

İmplant markası implant başarısını etkiler mi?

Bu sorunun cevabı implantın kalitesi, tasarımı, yüzeyi ve uyumu gibi faktörlere bağlıdır. İmplant markası implantın özelliklerini belirler ve bu da implantın kemikle kaynaşmasını ve çevre dokularla uyumunu etkiler. İmplant markası implant başarısını etkilemez diyemeyiz, ancak implant başarısını etkileyen diğer faktörlerde mevcuttur bunlar:

  • Hastanın sağlık durumu
  • İmplant yerleştirme tekniği
  • İmplant sonrası bakım
  • Oral hijyen

Bu faktörlerin hepsi implant başarısını etkileyen önemli unsurlardır.


Youtube Style

pngwing.com 1

Instagram Style

pngwing.com

Facebook Style

pngwing.com 2
Uzm. Dr. Özlem AYLIKCI - Doktor Style - Hekimlerimiz

Dr. Özlem Aylıkcı

Ortodonti Uzmanı

Dr. Bahadır Uğur Aylıkcı

Perioodontoloji Uzmanı

Dr. Ozan Kefeli

Protez Uzmanı