Seramik Dolgular; Gelişen teknolojiyle birlikte materyallerde her gün gelişme göstermektedir. Özellikle geçmişten bu yana dolgularda kullanılan kompozit yapılar hızla gelişmiştir. Ancak iş geniş ve derin kaviteler olduğunda kompozit yapıların hala yetersiz kaldığı durumlar olmaktadır. Bu yüzden geniş ve derin dolgulardaki yaklaşım dolgunun kırılmaması için dolguyu yapıp sonra dişin kaplanması yönünde olmaktadır. Ancak bu durum zaten bir çok yapısını kaybeden dişin deha fazla doku kaybetmesine neden olmaktadır.
Bu yüzden fazla doku kaybı olan dişlerde geleneksel kompozit dolgular yerine, seramik dolgular kullanılmalıdır.
Seramik dolgular nelerdir?
İnley dolgu, onley dolgu ve overlay dolgu şeklinde sınıflandırılabilir ve doku kaybına uğrayan dişin hazırlanmasından sonra dişin ölçüsü alınarak labaratuar ortamında indirek hazırlanır. Ve sonra yapılan seramik dolgu dişlere yapıştırılarak uyumlandırılır.
Klasik dolgulardan daha dayanıklı olması nedeniyle büyük bir avantaja sahipken, maliyet ve birden fazla seans gereksinimi gibi dezavantajları bulunmaktadır. Ama geniş dolgularda sağladığı dayanıklılık ve uzun kullanım ömrü nedeniyle sıklıkla tercih edilir.
Hangi dolgu kullanılmalı?
Dişlerdeki çürük veya travma sonucu kırılmaya bağlı meydana gelen doku kaybında uygulanan tedavilerdir. uygulanan kompozitin dişin bulunduğu bölgeye göre seçilmesi uzun dönemli estetik ve fonksiyonda etkilidir. Kaliteli dolgu ve bölgeye (azı diş veya anterior bölgeye) özel seçilen kompozit yapısı sayesinde ön bölgede dişlerin daha fazla cilalanabilirligi ve arka bölgelerde ise yüke dayanıklılığı sağlanmaktadır.
Ön bölge estetik dolgularında ise mockup çalışmasının ardından tabakalama yöntemi ile dişin farklı dokuları smile edilmekte ve bu şekilde doğa dişe en yakın görünüm elde edilebilmektedir. Tabakalama yöntemi sayesinde diestamaların kapatılması, minik çapraşıklıkların giderilmesi veya kompozitlaminalar gibi uygulamalar başarıyla yapılabilmektedir.
Youtube Style
Instagram Style
Facebook Style